ROADMAP ML KORPS MARINIERS

 

Manaslu

De expeditie naar de Manaslu (8.163 m) in het Himalaya gebergte van Nepal, is de derde mijlpaal van de 'Roadmap ML'. De beklimming van deze op 8 na hoogte berg ter wereld vindt plaats in 2016. De Manaslu staat bij klimmers bekend als één van de meest uitdagende 8.000 meter bergen.

Het identificeren van een geschikte berg was een uitdaging, dit is uitgevoerd aan de hand van diverse criteria waaronder de veiligheidssituatie en de politieke gevoeligheid van de landen waar zo’n beklimming kan starten; Nepal, China (Tibet) of Pakistan. Vervolgens volgde de toestemmingsprocedure van de commandant van het Korps mariniers tot en met de Minister van Defensie, die al in 2014 instemde. Daarnaast is het organiseren van een dergelijke expeditie geen sinecure, zeker niet bij een internationaal samengesteld expeditie team. Tenslotte zal ook de beklimming van de berg in alle opzichten het uiterste vergen van de mountain leader (ML) specialisten.

Een geselecteerd expeditie team zal - in de geest van de Korpswaarden - door middel van een teamprestatie proberen tenminste een (1) klimteam in staat te stellen de top van de Manaslu te beklimmen. Alle voorwaarden voor de beklimming, zoals het aanbrengen van zogenaamde ‘vaste touwen’ en het opbouwen van de hoogtekampen, worden door het expeditie team zelf gerealiseerd. De (internationale) klimteams bestaan uit Nederlandse MLs aangevuld met buitenlandse MLs, Heeresbergfuhrer (HBF) en High Altitude Sherpa's. Zij worden ondersteunt door een zes man sterke basiskamp staf.

 Verplichte activiteiten 

Het lijkt met het oog op het forse aantal (lawine) ongelukken bij dergelijke extreme expedities onnodig om het belang van een goede voorbereiding te benadrukken. Deze wordt ten behoeve van een zo veilig mogelijke uitvoering mede geborgd door deelname aan een vijftal verplichte activiteiten waaronder een medische keuring, lawine training en teambuilding. De voorbereiding voor de expeditie-arts is ten dele een separaat traject; hij heeft inmiddels de berg- en wintertraining gevolgd en heeft deelgenomen aan een trekking expeditie naar de Dhaulagiri (Nepal) onder leiding van het Medisch Commando uit het Verenigd Koninkrijk. Tijdens deze trekking expeditie werd medisch personeel geschoold in de (medische) aspecten van het opereren onder extreme omstandigheden en op extreme hoogtes.

 Investering voor de toekomst

 De Commandant van het Korps Mariniers is zich bewust van de beslaglegging op de MLs maar ziet dit programma als een investering voor de toekomst. Na een succesvolle uitvoering van de tweede activiteit uit de Roadmap ML, het beklimmen van alle 4.000+ bergen in de Zwitsere Alpen, zullen de mountain leaders ten behoeve van de beoogde investering wederom tot het uiterste gaan. 

 LINK NAAR FACEBOOK

 

Mijn Twitter-tijdlijn

Commando Training
Commando Training @CommandoTRG Posing for a photo #RoyalMarines Mountain Leader style! Do you think they'd prefer less sun and more rain? t.co/ul4Y7na4ae Geretweet door Mike Lima Reageer Retweet Favoriet 26 Sep

 

83133